Jack Schlimazlnik

LEEF


Proeflezen
De eerste keer dat ik voor een ander proeflas, was in 1996. Het betrof literatuur. De schrijfster ervan wilde de nieuwe Connie Palmen worden. Helaas heb ik nooit meer iets van haar gehoord. Dat is jammer, want het was een goed verhaal.
Anderen hebben meer succes gehad.

Basgitaar

Af en toe doe ik ook iets aan muziek. Bijvoorbeeld voor de soundscape van mijn Engelstalige pulproman Dutch Courage: Amsterdam (hehe)
Delft Blues
Dutch Courage

De band is genoemd naar een band uit een roman/fictieve biografie die ik rond 1990 schreef: The Noiz from Nowhere.
Naam
Schli-mazl-nik. Voor velen is de naam niet reproduceerbaar zonder Ctrl+C. Waar komt het vandaan? wordt mij vaak gevraagd. Welnu: ik kwam het woord tegen in een boek over Europese talen. Het is een woord uit het jiddisch en betekent zoveel als "pechvogel". Wat mij aanspreekt in het woord is dat er drie taalfamilies in verbonden zijn: Germaans (schlimm, uit het Duits; het betekent "slecht" of "erg"), slavisch (het suffix ‑nik, wat zoveel wil zeggen als "persoon", zoals in "spoetnik"), en semitisch (mazl, ook bekend als mazzel, geluk).

Ik ben Jack. Ik schrijf, omdat ik verhalen wil vertellen. Ik hoop dat jij ze wilt lezen.

's Nachts

Zodra ik 's avonds thuis kom, ga ik lezen of schrijven. Wat ik al heb geschreven, vind je op de pagina WERK. Bovendien maak ik zo nu en dan een video, een tekening of een stukje muziek (als ik het zo mag noemen).
Ik vind het belangrijk dat schrijvers zichzelf blijven verbeteren, daarom geef ik graag feedback. Daarom heb ik gejureerd bij Fantastels in 2009, 2010 en 2011. Ook jureerde ik bij de themawedstrijd Steampunk van Pure Fantasy. Want ik ben fan van steampunkverhalen en laat dat ook overal weten, zoals in mijn gastblog bij Fantasywereld.
Omdat ik mij meer op een echt debuut en "de tweede" wil richten, zal ik voorlopig weinig kunnen (proef)lezen.

Naar boven

Overdag

Ik werk als documentalist bij een groot softwarebedrijf. Dat houdt in dat ik de handboeken schrijf die jij nooit leest. Voordat ik daarmee begon, heb ik gewerkt als helpdeskmedewerker, office manager (eigenlijk: Jack of all trades), applicatiebeheerder, roadie, assistent-systeembeheerder en ambtenaar.

Naar boven

Vroeger

Eind 1970 werd ik geboren in de schitterende stad Schoonhoven. Dat geschitter kwam van alle verzilverde prullaria waartussen ik ben opgegroeid. Buiten de stad lagen de eindeloze polders, de trage stromen en, over de horizon, alle fantasy-werelden die je je kunt bedenken. Binnen de stad was een bibliotheek die ik vrijwel heb leeggelezen.
In 1989 ging ik aan de TU Delft Bouwkunde studeren en bekwaamde me vooral in verkeerskunde, landschapskunde, dorpsontwikkeling en nederzettingsgeschiedenis (historische geografie). Dat komt allemaal goed van pas als je een fantasy-wereld wilt bouwen! In 1996 haalde ik helaas mijn ingenieursdiploma en was het speelkwartier van mijn leven voorbij.
In 1991 verhuisde ik naar Den Haag. Ook schitterend, maar daar is het vooral klatergoud.
In 2014 ben ik terug naar de Zilverstad verhuisd.

Naar boven

Ik

Mijn naam is Jack Schlimazlnik. Dat is een pseudoniem. Ik kom uit een grote familie met veel kunstenaars, onder hen zijn fotografen, filmers, beeldhouwers, zilversmeden, schilders, muzikanten, maar ook dichters en andere schrijvers. Sommigen zijn daarmee erg bekend geworden. Om verwarring en vragen over "ben jij familie van…?" te vermijden, leek het mij handiger een uniek pseudoniem te kiezen.

Naar boven

Wij

Ik ga liever niet naar gelegenheden met veel mensen zoals beurzen, boekpresentaties, signeersessies, boekenbals, prijsuitreikingen. Bij veel mensen om mij heen kan ik niemand meer verstaan, ook degene naast me niet. Dus helaas, die feestjes moet ik aan me voorbij laten gaan. Maar voor grote chatsessies online draai ik mijn hand niet om.

Wil je meer van mij weten? Lees dan mijn verhalen of mijn blog. Of e-mail me voor een afspraak onder vier tot tien ogen.

Naar boven

Jack Schlimazlnik
Volg mij
Live Journal
Twitter
Facebook
Mijn Kookschrift
YouTube

E-mail:
madjack@xs4all.nl
De entree voor mijn Biedermeierpunk-wereld Daleth, gebaseerd op het schilderij Wanderer über dem Nebelmeer van C.D. Friedrich.

© Jack Schlimazlnik, 2012 * madjack :: at :: xs4all.nl